tiistai 7. syyskuuta 2010

Mausteet!

No niin...
Otahan hyvä asento lempituolissasi, kylmä huurteinen kouraan ja uppoudu hetkeksi makujen maailmaan.

Maustekaappi on se joka tekee ihmeitä ruoalle kuin ruoalle. Väittävät, ettei tosimies tarvitse  muuta kuin suolan ja ketsupin, mutta se on lähinnä junttimaista. Äijäillä voi junttiuden sijasta myös  hyvällä maulla.  Perusmausteet millä pärjää jo pitkälle, saa tänä päivänä jo miltei siitä lähiökaupastakin - jos hieman enemmän jaksaa ponnistella käy paikallisessa supermarketissa, samalla kun siinä Alkossa kuitenkin vierailee.

Tässä muutamia hyviä vaihtoehtoja:

Pippurit: Musta-, valko-, viher- ja rosepippurit ovat jo sellaisia, että niillä saa samoistakin ruoista monenmakuisia. Suomessa paljon käytetyn maustepippurin voi minun puolestani heivata takaisin sinne ”missä pippuri kasvaa”, mutta esim. jossain keitossa menee jotenkuten.

Suola: Elimistö tarvitsee suolaa... Jos tahtoo tässäkin asiassa olla hieman valveutuneempi, ostaa tavallisen suolan tilalle kristalli, himalaja tai muuta suolaa. Myös merisuolaa kannattaa ottaa, sillä se antaa joihinkin ruokiin oman säväyksensä. Uskokaa tai älkää, niissä on eroja. Tietenkin on se perinteinen aromisuola, mutta paljon käytettynä se saa kaikki ruoat maistumaan samalta ja aiheuttaa riippuvuutta. Suolaa voi korvata varsinkin kaukoidän eväissä esim. soijakastikkeella ja Thaimaalaisella kalakastikkeella, joka valmistetaan siten, etten viitsi edes kertoa, mutta pikantin lisän se makuun antaa.

Yrtit: Oregano, Basilika, Tilli, Rosmariini ja Timjami. Aivan perusyrtit antavat mukavan lisän moneen ruokaan. Lisäksi tietenkin miehekäs Rakuuna tai toiselta nimeltään Dragonia.  Jälleen jos jaksaa nähdä vaivaa, ostaa tuoreyrttejä joista aromi lähtee helpommin. Kuivayrttien purkinkyljissä onkin usein helposti kerrottuna mihin ruokiin ne sopivat. Yrttien käytöstä sen verran, että ruoanlaittoa yhtään tuntevana pitäisi tietää, ettei yrttejä yleensä heivata sapuskaan sellaisenaan. Ne annostellaan kädelle ja hierotaan/murskataan sormilla, jotta maku tulee paremmin esiin. Kertoo baarin jälkeen kännipizzaa vetäessäkin ainakin hyvästä mausta kun lisää oreganon ”ammattilaisottein” sen karvakäsilätyn päälle. ;)

Eksoottisemmat: Tämä on alue mistä voisi itsessään kirjoittaa kokonaisen kirjan. Erilaiset chilit, curryt, tandoorit yms. sekoitukset... ainakin omaan makuuni hyvin käyviä, sopivaa potkua ja miehistä hikeä ruokailutilanteisiin antavia herkkumausteita. Jokainen kokeilkoon itselleen sopivia, mutta tämänkin blogin ohjeissa on esimerkkejä. Tavallisesta jauhelihamakaronilaatikostakin saa mukavasti erilaisen, kun laittaa sekaan vaikka tandoorimaustesekoituksia. Ruoanlaitto ei suinkaan ole nenä kiinni kirjassa istumista tai suorittamista. Se on taiteenlaji, jossa voi improvisoida, testailla ja löytää uusi asioita kaiken aikaa, kunhan perustaidot ovat hieman karttuneet. Tulisten mausteiden kanssa testaillessa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi Vindaloo tai Phaal Curryä liikaa vetäneenä tietää miltä lohikäärmeestä tuntuu krapula-aamuna.=)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Avaa sanainen arkkusi... Leka tsekkaa kommentit kun ehtii moshaukseltaan ja ruoanlaitolta! Kiitos jo etukäteen!