sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Nyhtöpossua ja kieltolaki!

Mortonomicon!

Leka on alkanut menettämään totaalisesti uskoaan ihmisyyteen, terveeseen järjen käyttöön ja päättäjien ammattitaitoon.

Esimerkkinä uusi kaavailtu alkoholilainsäädännön esitys, joka on sosiaalitanttamaista paluuta pimeälle keskiajalle. Anniskeluravintellit kiinni viimeistään kahdelta, veroa korkeammaksi, keppana alkoihin jne. Tämä kaikki kansanterveyden nimissä. Mutta mitenkäs Suomen valtio, ihmisten psyykkinen hyvinvointi ja työpaikat? Tuollaisella esityksellä ravintolat joutuvat pistämään pihalle puolet työntekijöistään, muusikonretaleet menettävät tienestejään, kuljetusala kärsii ja päivittäistavarakaupatkin menettävät tulojaan, joka johtaa silläkin puolella taatusti irtisanomisiin. Lisäksi jatkot yksityisasunnoissa varmasti lisääntyvät, joka taas puolestaan tuo mukanaan järjestyshäiriöitä, jo nyt vähäisen virkavallan riesaksi. Viinaralli heimoveljien luokse Viroon ottaa kipinää ja hyviä verotuloja kannetaan lahden taakse selkä vääränä. Tämäkö nyt on 2000-luvun Suomea?

Avautuminen tehty ja jottei verenpaine nousisi liiaksi, otetaan käsittelyyn tuo eläinkunnan jaloimpiin lukeutuva elukka, eli sika, jota lähdetään nyhtämään kuin verottaja pienyrittäjää konsanaan.

Rapakon takana - suurella ja mahtavalla Ameriikan maalla - on eväs joka Suomeenkin on viime vuosina vähitellen rantautunut. Pulled pork, eli härmäläisittäin nyhtöpossu, on suussasulava sapuska kovempaankin nälkään tai rapsakoihin illanistujaisiin.

Nyhtöpossu

Ainekset:
Köntti sian lapaa (oikeat koot lähtevät kilosta ylöspäin, tämä ohje 2kg:lle)
Vettä
Ruokosokeria 2rkl (tai ei moista kaapista löydy, juokseva hunajakin kelpaa)
Tavallista sokeria 2rkl
Paprikajauhetta 2tl
Kuivattua basilikaa 2tl
Cayannepippuria 1tl
Mustapippuria 1tl
Suolaa 2tl esim. meri/ruusu/kristallisuolaa (ei mitään jodioitua suolankorviketta)
Valkosipulijauhetta/rouhetta 1rkl
Worchester(shire)kastiketta 1rkl
Olutta sixpack

lisäksi itse laitoin 1tl jalopenojauhetta ja 1tl chilijauhetta (naga morich).

Valmistus:

Tämä ei todellakaan ole mikään pikaruoka, mutta varmasti koko vaivan arvoinen. Kaikki lähtee siitä, että laitat soimaan jotain southern style rokettia, kuten esim. ZZ-Top:pia, tai vaikka Texas Hippie Coalition:ia. Pitäähän sitä fiilikseen päästä.

Kaiva kaapin kätköistä astia johon voit tehdä maustesekoituksen. Toisin sanoen, otat kaikki kuivamausteet jotka listassa lukee ja ravautat astian pohjalle esim. lusikalla reippaasti sekoittaen, hiukan rouhienkin. Jos ei ruokosokeria ollut, valuttele hujana sekoitukseen viimeisenä ja sekoita hyvin. Jos haluat todella mukavan maun, annat potsin maustua jääkaapissa yön yli. Ellet, odota ainakin tunti, ennenkuin aloitat seuraavaa vaihetta.


Mausteseos odottamassa jatkoa

Uunivuoka on parhaimmillaan jos sen pohjalle saa ritilän, ellei moista löydy, täytyy taiteilla uuniritilän ja uunipellin kanssa. Tärkeätä on, ettei sika joudu lillumaan nesteessä vaan nauttii uunin saunamaisista lämmöistä ritilän päällä.

Herra sian lavan pitäisi olla otettuna huonelämpöön jo aikaa sitten ja uunin pitäisi olla noin 90 celsius asteessa. (HUOM! Jos uuni on vanha ja väsynyt, kuten kokkikin, kannattaa laittaa hiukan enemmän lämpöä, esimmäinen testiversio ei meinannut saavuttaa vaadittua sian sisälämpötilaa, koska uunini termostaatti ei alle satasen lämmöissä pitänyt kutiaan)

Lihaköntti ronskisti kouraan ja reippain, miehekkäin ottein alat taputella ja hieroa tekemääsi mausteseosta lihan pintaan. Pienellä hipelöinnillä ei tästä(kään) tule mitään, vaan idea on, että mausteseos todellakin pureutuu lihaan. 

Lätkäise liha ritilälle, kaada alla olevaan astiaan/pellille ihan reilusti vettä ja pullollinen olutta. Worcehsterkastikeet vielä käpälään ja taputtelet senkin viimeisenä läskielukan pintaan varovasti, ettet kuori mausteita pois. 

Tämän jälkeen pese kätesi HYVIN. Nimimerkillä: On se hyvää muttei itkun arvoista.

Vaikka kuola jo tässä vaiheessa suupielestä valuukin, malta mielesi ja laita liha uuniin. Uunin lämpötila on tosiaan 90. Vaikka possu voi olla kypsää jo miedommassakin, 90 astetta on se suorastaan maaginen raja, missä lihan rakenne vasta muuttuu helposti revittäväksi. Tässä siis ei oikein voi oikoa. Paistoaika on 8-12 tuntia hiukan riippuen siitä, miten paljon lihaa olet varannut ja jos et halua lähteä arvailemaan, junttaa lihan sisään paistomittari. Helpottaa elämää, eikä tarvi kristallipallosta vilkuilla, missä vaiheessa possu on ammattitermein nyhtövalmis.
N-P saunomassa

Nyt kun "poika saunoo", tässä vaiheessa sinulla ei ole muuta kuin aikaa, joten keksi parempaa käyttöä lopulle sixpackille ja kuuntele lisää Etelävaltioiden musikaalisia tuotoksia. Lisäksi vilkaise välillä, että uuniastiassa oleva neste ei pääse haihtumaan pois. Lisää tarvittaessa.

Kun kauan odotettu 90 astetta on saavutettu, ota possu pois lämmöstä, anna sen hengittää vartti ja käy kimppuun kahden haarukan aseistuksella. Toisella pidät kiinni, toisella nyhdät. Liha lähtee mukavina riekaleina varsinkin jos nyhdät syiden mukaisesti. Kuvaa tästä ei Leka ikävä kyllä saanut, koska tässä työstössä on molemmat kädet kiinni, mutta googlen syövereistä löytyy hyviä fotoja itse toimituksesta ja valmiista lopputuloksesta. Koitan lisäillä ensi kerralla, jos saan jonkun kuvaamaan loppuvaihetta.

Valmis tuotos

Kun possu on nyhdetty, lorauta sekaan hiukan paistolientä, omavalinnaista BBQ-soosia tai molempia. Tämän jälkeen vaaleata leipää, coleslawta ja muita lisukkeita  pöytään ja nautiskelemaan hyvällä köörillä, sekä ennenkaikkea ruokahalulla!

Eiköhän tällä eväällä talven ankeus katoa kauemmaksi. \,,/ 










3 kommenttia:

  1. Hei Leka!

    Kiitos houkuttelevasta possuohjeesta. Kokeilenkin sitä heti huomenna, sattuu olemaan sopiva sianpalakin jääkaapissa..

    Toinen asia; olen jo vähän kasvavalla kärsimättömyydellä odotellut lupaamasi taverna-postausta, Kreeta-fanina nääs. Jokohan sen aika kohta koittaa...... ?

    t. Heli

    VastaaPoista
  2. Through the lips, over the gums,
    Look out stomach here it comes.
    Oh I like hammered food.

    VastaaPoista

Avaa sanainen arkkusi... Leka tsekkaa kommentit kun ehtii moshaukseltaan ja ruoanlaitolta! Kiitos jo etukäteen!