torstai 20. joulukuuta 2012

Miten tipu täytetään...

Lemmy Kilmisterin syntymäpäivä, eli 24.12 lähestyy ja ihmiset ympäri maailman juhlivat sitä erinäisillä tavoilla, jotka toki kaikki ovat jotenkin yhteydessä kaikenlaisiin uskomuksiin.

Tuossa keskitalven juhlassa paras asia on syöminen. Runsas syöminen. Joskus jopa ylensyöminen. Miksei ylenantaminenkin. Antaminen... no. Ehkä emme jatka tätä ajatusketjua, ottaen huomioon mihin suuntaan olemme menossa. 

Lekan juhlapöydän tekee kala ja varsinkin kinkku, mutta niille ressukoille, jotka eivät jostain syystä (esim. uskomuksiensa, eettisyyden tai jonkin muun hömpötyksen vuoksi) pysty suussa sulavaa, paiston jäljiltä tirisevää, sikamaisen herkullista possunperää syömään, on pakko antaa vaihtoehto. Tämä vaihtoehto on silti lihaisa, joten se vielä annetaan anteeksi. EI! Tofu EI kuulu joulupöytään. Tai soijarouhehässäkät sen kummemmin. Mene leikkimään tehosekoittimeen jos ajattelit edes moista...

Kyseisenä vaihtoehtona siis toimii kanalintujen heimoon kuuluva Meleagris Gallopavo, eli kalkkuna. Miten se keskitalven juhlaa varten laitetaan on jossakinpäin maailmaa kuulemma ikuinen kiistan aihe, mutta tässä ainakin Lekan versio asiasta. Pariin otteeseen testattu ja hyväksi havaittu. Monia kalkkunantäytteitä vaivaa mauttomuus, mutta tätä ei. Kalkkunanpaisto itsessään on melkoinen operaatio, joka kestää nelikiloisellakin tipulla useita tunteja välivaleluineen päivineen. Sitä en ala tähän tällä erää laittamaan, jokainen taistelkoon itse. Mutta testaa ihmeessä tämä täyte...

Täytetty kalkkuna

Ainekset:

2dl kermaa
2 omenaa
2 päärynää
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
n.150g tai runsas kourallinen juustoraastetta
75g pähkinöitä (esim. cashew)
1,5 - 2,5 tl chilirouhetta oman maun mukaan
1,5tl mustapippuria TAI rosépippuria TAI pippurisekoitusta oman maun mukaan
nokare voita

Jos täytteestä haluaa hiukan sitkompaa, silloin sekaan voi repiä vielä viitisen kipaletta esim. paahtoleipäviipaleita.

Jos pitää myös possusta, voi täytteeseen laittaa vielä pekonia n. 50-75g, sillä ei se väärin ole.

Valmistus:

Murskaa valkosipulit veitsenlappeella. Palastele muu palasteltava. Kuullota sipulit voissa pannulla. (Kypsennä pekoni jos sitä laitat). Sekoita kaikki keskenään. Tunge tipuun...

Muista kuunnella sterot "repeat" asennossa, koko kalkkunan kypsymisajan Lemmyn Run run Rudolph:ia, jossa päivänsankari suopeasti laulaa vekkulia veisua Petteri Punakuonosta. Vedä kalkkuna napaan ja huuhdo se alas sopivalla virvokkeella. Eiköhän sillä yhden juhlapyhän yli pääse.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Avaa sanainen arkkusi... Leka tsekkaa kommentit kun ehtii moshaukseltaan ja ruoanlaitolta! Kiitos jo etukäteen!