sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Tortillaa suomalaisittain

Päivää, että pätkähti. Lekalla oli vakaa tavoite vielä keväällä, että blogi päivittyisi kuukausitasolla ainakin kerran. Toisin kävi. Uusi duuni vei miehen sen verran mennessään pitkin poikin Suomea, että oikeastaan aikaa kokkailulle (tai ainakin siitä kirjoittamiselle) on ollut hälyyttävän vähän. Nyt kun kesän muut riennotkin on ohi, koetan päästä takaisin ruoanlaiton ja kirjoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Ugh!

Seuraavat pari päivitystä tulee olemaan vastauksia palautteisiin, melko normaaleista, mutta hiukan tuunatuista sörsseleistä, mutta tänään keskitytään siihen, miten voi täräyttää nopeasti varsin maukkaat tortillat suomalaiseen tapaan. Puukko käteen, rokki soimaan ja menoksi!

Tortillas Finlandeses

Ainekset:

2pkt lihaisaa makkaraa oman maun mukaan (tässä ei jauhomössöpötköt pelitä)
1 pussillinen Lapin rieskoja (no tottakai niitä ohuita ja valmiiksi tortillan näköisiä)
1 prk herkkusieni viipaleita (tuoreetkin toki passaa paremmin kuin hyvin)
1 iso sipuli
1 vihreä paprika
Kirsikka- tai luumutomaatteja
3 valkosipulin kynttä
(Aurajuustoa jos haluaa ja kukapa EI haluaisi)
Jalapenoja
Ketsuppia + sinappia tai BBQ kastiketta tai vaikka chilikastiketta. Päätä ite!

Valmistus:

Paiskaa pöytään iso leikkuulauta reippaan läjähdyksen saattelemana, jotta naapurissakin tiedetään, että nyt on äijä kokkaushommissa. Suosikkipuukko käpälään ja makkarankarsimishommiin. Nyt pitää sen verran vihjata, että jos haluat testata Lekan mielestä ehkä Suomen parhaita makkaroita, vilkaise onko lähikaupassa myynnissä Veljekset Mattilan palvaamotuotteita. Toki ihan mistä tahansa perus grillimakkarasta (lihaisasta sellaisesta) saa mainiota täytettä, kunhan muistaa viillellä kyrsän siten, että palaset on tarpeeksi pieniä. Esim wanha kunnon neljään osaan viiltely ja sen jälkeen pienennys, tuottaa tortillan väliin sopivaa palasta. Tee myös sipulista viipaleita ja jaa ne kahteen odottamaan kahta eri kohtaloa. 

Reippaan kokoinen pannu tulille ja kun lämpö alkaa tuntua, heitä herkkusieniviipaleet päästämään höyryjä. Kun turha neste on haihtunut, laita voita tai öljyä perään, viskaa puolet sipuliviipaleista sekaan, kääntele paistosta  hetki ja sen jälkeen voitkin kaataa koko paloittelemasi makkaravuoren myös paistumaan. Jos jotain maustetta mielii, niin nyt on oikea aika. Grillimaustetta, chiliä, pippuria, jeeraa, you name it. Aivan oman maun mukaan. 

Kun makkarasetti paistuu, voit viipaloida tomaatit ja paprikan ja laittaa lautaselle odottamaan täytteeksi pääsyä. Myös se toinen puoli sipuliviipaleita samaan astiaan. Tee myös valkosipulista aivan ohuita siivuja tai murskaa. (Murskaaminen on aina jotenkin miehekkäämpää, vaikka itse tällä kertaa siivutinkin)

Kun makkaraseos alkaa näyttää kypsältä, nosta paistinpannu pöytään - mielellään jonkin kuumuutta kestävän päälle - lautanen eteen, jalapenot ja Aurajuusto viereen, täyteastia käden ulottuville, rieska lautaselle ja ala täyttää. Pohjalle pari kiepausta suosikki soosia, oli se sitten ketsuppisinappia, chilikastike, BBQ tai mikä tahansa, sen jälkeen mielikuvitus liikkeelle ja ala mässyttää.


 Taittelua vaille valmis...

Ruokailumusiikiksi suosittelen lämpimästi Ozzyn loistavaa "I don´t wanna stop" biisiä, koska kuten biisissä, tässäkään ei tiedä aivan tarkkaan mitä tekee, mutta sen ei halua loppuvan. Rock!

PS. Kiitokset "Haapaniemen Herttua" Terolle joka toimi koekaniinina kyseiselle pöperölle!




Walmiina ähmittäväksi!

1 kommentti:

  1. damn olisipa mukava päästä tuohon ruokapöytään :)

    VastaaPoista

Avaa sanainen arkkusi... Leka tsekkaa kommentit kun ehtii moshaukseltaan ja ruoanlaitolta! Kiitos jo etukäteen!