maanantai 29. elokuuta 2011

Aina jotain lisukettakin tarvii! Mutta salaattia????

Jauuuuu! Reipas kesä ja vielä jatkuu. Jos ilmatieteenlaitos osuisi KERRANKIN oikeaan niin hyvät grillauskelit jatkuvat vielä miltei lokakuulle. Vaikka mikä sitä estää grillaamasta talvella. Tähän kuulen jo nousevan huudon härkäkööriltä joka toteaa, että nainen! No. Opeta nainen nauttimaan talvigrillauksesta. Tai vaihda naista.

Äijäkatraan talviriennoissa on grillailtukin. Muistan elävästi erään kerran kun maaliskuussa istuimme ystäväni takapihalla grillin ympärillä. Ohi menevä naapuri huusi tieltä että "OK! Te voititte grillikauden aloittajaiset tänä vuonna!" Mitenniin? Eihän se kai ollut loppunutkaan... Mukavaa puuhaa kokonaisuudessaan. Tarpeeksi vaatetta, sisäistä lämmikettä, puutarhatuolit hankeen jolloin istumalihaksetkaan eivät huurru kokonaan, grilli tulille ja virvokkeet hankeen. Pysyy taatusti viileinä...

No. Hankea ei kannata vielä miettiä, vaikka "Winter is coming". Sen sijaan, Leka tekee sääntöön taas poikkeuksen ja nyt tärskäytetään lisuketta grillieväälle. Grillattua toki myöskin, vaikka uunin kanssakin onnistuu.

Aikanaan kun Lekan asemapaikka työrintamalla oli Tunisia, oppi pitämään paikallisesta keittiöstä, jossa mausteita käytetään mukavan rohkeasti. Tämän kertainen eväs on Mechouia (mechuija, mechow tai miten sen nyt haluaa kirjoittaa) salaatti. Kun olet salaattijärkytykseltäsi selvinnyt, niin lue loppuun. Tästä annoksesta riittää parinkin lihanhimossa kärvistelevän syöjän lautaselle esim. possun seuraksi. Tai sellaisenaan kuten se Tunisiassa tarjoillaan usein. Lopussa variaatio.

Ainesosat:

2 vihreätä paprikaa
2 punaista paprikaa
3-4 tomaattia (koosta riippuen ja saavat olla hiukan kovia vielä)
1-3 vihreätä chilipalkoa (miten tulista haluat. Punaistakin voi toki käyttää, mutta 1 riittänee)
3 valkosipulin kynttä
1rkl kapriksia (voi jättää pois, mutta antavat kyllä mukavan aromin)
4rkl oliiviöljyä
2rkl sitruunamehua
Suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

Tämä vaatiin hieman tekemistä, mutte mitään mistä keittiöyrmy ei selviytyisi! Koska salaatin teko saattaa tuntua hieman pelottavalta, pitää musiikin olla edes sinnepäin. Reippaasti soimaan siis The Hauntedin biisi Shadow World.

Pistä grilli tulille tai uuni 225c asteeseen. Vettä sisältävä kattila samaan aikaan liedelle  tai grillin kestävä astia (tai kaasuliekin) infernaalisena hehkuvan liekin/hiilloksen päälle. Puolita paprikat ja poista siemenet. Tarkoitus on saada joko grillissä tai uunissa paprikan puolikkaat tummumaan - kuulit oikein - siten että kuori on helppo irrottaa. Kiehuvassa vedessä kalttaat (eli keität 1-2 minuuttia) tomaatteja, siten että nekin on helppo päästää "nahastaan eroon" kuin entinen teurastaja konsanaan teki eläinmaailman edustajille. Paprikan kuori saa tosiaan kärähtää hiukan. Kun paprika on ottanut kuumutta n.10min, heitä chilit ja valkosipulinkynnet nauttimaan samasta hoidosta ja anna pehmetä vielä 10min lisää. Grillissä prosessia onkin helpompi seurata. Pääasia, että kaikki kasvikunnan luomukset pehmenevät ja ne on helppo kuoria. Uunissa kasvisten kokonaisaika on siis n.20min, grillissä taas pitää käyttää lähinnä näkö ja tuntoaistejaan.

Kun tomaatit ovat saaneet shokkihoitonsa, anna niiden jäähtyä hetki ja revi kuori pois. Pitäisi onnistua kohtalaisen helposti tässä vaiheessa. Muille rehuille sama käsittely kun ovat tarpeeksi viilenneet.

Lorauta oliviiöljyt ja sitruunamehu jonkinlaiseen tarjoiluastiaan. Murskaa perään nyt kuoritut valkosipulit, ripottele hyppysellinen karkeahkoa suolaa ja saman verran mustapippuria. Pilko tässä vaiheessa viileät kasvikset pienehköiksi paloiksi ja astiaan. Lisää vielä kaprikset jos siltä tuntuu ja sekoita koko homma kunnolla. Se onkin sitten siinä. Valmiina nauttimaan lihan välittömästä läheisyydestä.

VARIAATIO:
Päälle voi vielä pilkkoa oliiveitä jos pitää kyseisistä papanoista. Tunisiassa kyseistä evästä saa myös lounastyylisenä ratkaisuna, jolloin salaatti on leviteltynä laakealle lautaselle, päälle rouhittuna tonnikalaa (kannattaa valuttaa öljyt pois) ja muutama keitetty kananmuna lohkottuna koko keon päälle. Koristella voi vaikka persiljalla ja naatiskella vaalean leivän kanssa.

Tällä kertaa ei ole kuvia. Tulee jossain vaiheessa. Elä sen kanssa... \,,/


1 kommentti:

  1. Tämä on testattu ja hyväksi havaittu. Vähän kyllä epäilytti etukäteen, että onko liikaa piipertämistä :) Kaprikset unohtuivat tarkoituksella ja chilit vahingossa. Jos ensi kerralla muistaisi ne chilit, niin tulisi varmasti vielä parempaa!

    VastaaPoista

Avaa sanainen arkkusi... Leka tsekkaa kommentit kun ehtii moshaukseltaan ja ruoanlaitolta! Kiitos jo etukäteen!